Jak warzyła się sól ;)
w Polsce mamy kopanie i legendy o św Kindze. Nigdy nie zastanawiałam się, że sól morską pozyskuje się też w inny sposób, bo przez odparowywanie wody oceanicznej. To była bardzo pouczająca wycieczka, A sól z Guerande do dziś jest podstawową solą używaną w mojej kuchni ze wzglendu na walory zdrowotne i smakowe. Jest delikatniejsza, mniej słona i zamiast zabójczego dla ciśnienia sodu ...zawiera... magnez.
Te małe rozwinięcie-w polsce pozyskiwano sól przez odparowywanie wody morskiej ;robione z niej stożki o wadze 1 kg; szczegółów ani efektywności niestety nie znam.
OdpowiedzUsuńbyć może masz rację, ale ja wychowana na kopalniach Wieliczka iBochnia
UsuńNie no Wieliczka rządzi;aleucząc dzieciaki historii znalazłem taki fakt o odsalaniu słonej wody;aleraczej to musiała być licha sól skoro wieliczka i bochnia miała taką popularność
OdpowiedzUsuń