Douro Valley

Portugalia winem stoi ;) i to nie tylko Porto. Ten wyjątkowy trunek produkowany jest ze szczepów rosnących w dolinie Douro. Nazwę jednak zawdzięcza 2 letniemu leżakowaniu w piwnichach Porto. Zwresztą o wyjątkowości jego smaku nie przesądzają szczepy winorośli, czy długośc leżakowania, bo.....fermentacja winna tu trwa zaledwie 2-3 dni, potem proces zatrzymywany jest dodaniem l'eau de vie, czyli spirytusowym destylatem z winogron, i przechowywaniem w dębowych beczkach minimum dwa lata. Ten "niewinny" proceder powstrzymujący fermentacją pozwalał dawniej na bezpieczny transport, bez ryzyka zepsucia trunku, dziś kontunuowany ze względu na wyjątkowe walory smakowe. My wybraliśmy się na wycieczkę do winnic, z dala od miasta, płynąc rzeką ąz pod samą granicę hiszpańską.

Komentarze

  1. Nawet podoba mi się ten nowoczesny most.rejs statkiem też był?degustacja win...marzenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiscie ze był
      no degustacja mojemu tesciowi sie podobala ;)
      poza tym ze 3 z 6 osob na wycieczce nie degustowały - nieletnia, ciężarna i maratończyk ;)

      Usuń

Prześlij komentarz